Účetní

16.12.2011 15:30

 


Schopná účetní je velmi důležitým prvkem pro každý podnik. Pokud se účetní podílí na vedení účetnictví, mezd a administrativy účetní jednotky, může se podnik plně věnovat svým aktivitám a rozvíjet se ve své hlavní činnosti.

 

Poskytování služeb účetní


Do běžného sortimentu služeb, který je každá účetní schopna zpracovat, patří:

  • účetnictví a daňová evidence
  • mzdy a mzdové účetnictví 
  • zpracování daňového přiznání
     

Účetnictví a daňová evidence

Účetní je schopná poradit, kdy je pro podnik vhodné vedení podvojného účetnictví a kdy je vhodné vedení jednoduchého účetnictví. Účetní a daňovou evidenci by se pod dohledem účetní měla vést pravidelně, aby podávala co nejpřesnější a nejaktuálnější obrázek o formě. Účetní dohlíží na dodržení lhůt a předpisů, zejména pečlivá účetní dbá na dodržení zákona o účetnictví. 
 

Mzdy a mzdové účetnictví 

Každá účetní by měla umět zpracovat mzdy zaměstnanců a připravit výplatní pasky. Účetní standardně provádí platby čistých mezd na účty zaměstnanců, platby pojistného související se zaměstnaneckým poměrem nebo strhává z platu zaměstnanců daňové nedoplatky vůči státu.

 

Zpracování daňového přiznání

Daňové přiznání je opět jedna z dalších specializací pro účetní. Účetní spočítá daně a podá daňové přiznání za vás, když si s ním nevíte rady nebo když si chcete být jisti, aby bylo zpracováno podle všech platných regulí. 
 

Účetní nepotřebuje vaše rady


Kvalitní účetní se dokáže orientovat v aktuálně platných zákonech, zná nové vyhlášky a předpisy, které se neustále mění.  Kvalitní účetní je jedním z článků podporujících dobrý chod podniku. 


Účetní z domova


Pokud podnik nechce, nemusí být účetní zaměstnancem firmy. V současné době existuje spousta účetních, které pracují z domova a pro podnik dokáží jednorázově zaúčtovat a spočítat daně, poskytnout daňové poradenství nebo zpracovat účetnictví.

 

Zpět