Mzdová účetní

16.12.2011 15:33

 

Mzdová účetní je velmi důležitá osoba, která zodpovídá za vedení mzdového účetnictví v podniku. Nejenže mzdová účetní vede a zpracovává mzdovou agendu, ale také zastupuje zaměstnance podniku v mnoha státních i nestátních podnicích. Hlavní náplní práce mzdové účetní je především práce s lidmi v podniku a s okolím podniku.
 

Evidence mzdové účetní

Mzdová účetní má za úkol vypočítávat a odesílat zaměstnancům měsíční, hodinové, úkolové, smluvní a jiné mzdy. Mzdová účetní dozírá na pravidelnou měsíční pracovní dobu, hlídá vybrané řádné a dodatkové dovolené. Mzdová účetní má přehled o minimální mzdě, stejně jako o čisté, hrubé a supermzdě každého zaměstnance podniku. Mzdová účetní provádí srážky ze mzdy, vypočítává výši sociálního a zdravotního zabezpečení a odvádí je státu, vede mzdové listy, odevzdává výplatní pásky.
 

Spolupráce mzdové účetní se státními podniky

Mzdová účetní podává informace Zdravotní pojišťovně, ale také Správě sociálního zabezpečení, komunikuje s Finančním úřadem, Úřadem pro sociální zabezpečení, s bankami i jinými subjekty. V případě jakýchkoliv nevyřízených závazků zaměstnanců podniku vůči státu je mzdová účetní zastupuje a dává vše do pořádku. Nese veškerou odpovědnost.
 

Náročnost práce mzdové účetní

 

Mzdové účetnictví v sobě skrývá poměrně složitou komplexní problematiku, jehož správné vedení, zpracování i kontrola požadují vysokou odbornost a neustálé obnovování znalostí mzdové problematiky. Mzdová účetní by proto měla být osoba spolehlivá a přizpůsobivá. Každý podnik by výběr mzdové účetní neměl podcenit.

Znalost legislativy je nutná!

Každá správná účetní je povinna znát aktuální legislativní změny a nově vydané novely z oboru personální a mzdové legislativy. Zejména se jedná o problematiku daní z příjmů, cestovních náhrad, pracovního práva, pojištění zdravotního a sociálního zabezpečení, nemocenského pojištění, důchodového pojištění a otázku státní podpory.
 

Externí účetnictví neboli outsourcing mezd

 

V případě menších nebo méně profitujících firem nemusí být mzdová účetní regulérním zaměstnancem podniku. Práci mzdové účetní může zastat osoba podnikající v tomto oboru, kterou si může jakýkoliv podnik jednoduše najmout. Výhodou outsourcingu mezd je vysoká kvalifikovanost, proškolenost a znalost dané problematiky mzdovými účetními, což umožní podniku zaměřit se více na podnikání než vzdělávání zaměstnanců.
 

Nechte i vy vaše starosti o mzdové účetnictví na odbornících!

 

Zpět